Când comanzi un aranjament floral în burete, automat generezi deșeuri de plastic care vor ajunge la groapa de gunoi, da sau da. Pentru că în România nu se reciclează, și chiar dacă s-ar recicla, 90% din ateliere folosesc varianta de burete mai ieftin și nereciclabil (surprinză, așa-i?)
De ceva timp, în SUA, tot mai mulți floristi încearcă să găsească alternative la buretele floral. De altfel, americanii l-au inventat, acum peste 60 de ani. Mai exact, cei de la compania Smithers – Oasis.
În ultimii doi ani chiar au apărut câteva opțiuni interesante de substitut pentru buretele floral, făcute din fibre naturale și materiale non-toxice. Eu personal n-am ajuns încă la ele, că-i lung drumul peste ocean, atunci când vrei o cantitate mică de marfă. Și ca mine, mulți alți floriști români.
În România au ajuns foarte târziu câteva ecouri slabe ale mișcării #nofloralfoam, printre floriști și clienți, iar asta abia de vreo 5 ani. Apoi a venit pandemia, și cam toată lumea s-a pus pe pauză, apoi războiul, iar acum vedem efectele încălzirii globale dar încă luăm în brațe acel “Și ce pot să fac eu? Ce treaba am eu cu seceta severă sau moartea animalelor, incidența cazurilor de cancer, rapoartele OMS legate de cât plastic ingeram noi toți?”.
Ce-i așa boo-hoo la buretele floral?
● Buretele floral se descompune foarte repede în micro-particule de plastic, se infiltrează în pânză freatică, este ingerat de animale și păsări, deci afectează mediul și, mai frumos de atât, ajunge inevitabil în farfuriile noastre sau în paharul cu apă. Dacă ați umblat cu el, ați văzut că se transformă într-un praf foarte fin atunci când îl strivești între degete
● Buretele floral NU este biodegradabil, compostabil sau reciclabil. Cu alte cuvinte, tone de astfel de material ajung la gropile de gunoi și apele din întreagă lume și se descompun, asemeni plasticului, abia peste sute de ani.
● Există niște tentative ale companiilor producătoare de a vinde burete floral biodegradabil. La Moft folosesc varianta asta, atunci când este imperios necesar (deși, din fericire, nu prea mai este) chiar și acela se descompune, teoretic, în 18 luni. Zic teoretic, pentru că, la noi în țară, nu se biodegradeaza nimic, pentru că ne lipsesc stațiile de reciclare și compostare unde ar fi posibil un astfel de proces controlat. În București, mai puțin decât oriunde.
● Chiar dacă buretele biodegradabil ar fi răul mai mic, în România nu este folosit la scară mare pentru că este mai scump și ar crește considerabil cheltuielile florariilor și atelierelor. În special ale celor care fac site, mii de aranjamente în burete pe luna. De-asta mai toți aleg varianta cea mai economică. Deci burete 100% toxic.
● Buretele floral are în compoziție un material cancerigen , toxic pentru piele, producătorii menționând că e de preferat să fie manipulat cu mănuși. Știu floristi care au dezvoltat alergii și boli de piele urâte după ce au lucrat cu burete floral ani la rând
● Buretele floral poate fi folosit o singură dată. Este, deci, un plastic de unică folosință; Cumperi aranjamentul, se ofilește, se aruncă florile cu tot cu buretele.
Până de curând, toate aceste lucruri nu se știau și nici acum nu se vorbește destul despre ele. Interesul importatorilor este să vândă în continuare burete floral, în industria decorațiunilor din flori naturale fiind unul dintre cele mai bine vândute materiale.
Pentru iubitorii de natură și flori, este paradoxal cum un material folosit pentru a aranja florile mai ușor, pentru a crea instalații spectaculoase din flori naturale, sau forme inedite, poate fi atât de dăunător chiar mediului în care florile s-au dezvoltat. Și tocmai din acest motiv, mulți dintre cei care comandă aranjamente în burete, lumânări de cununie cu burete floral, arcade cu flori naturale, forme din flori naturale, nu se gândesc că plătesc de fapt un material atât de nociv, pentru mediu și pentru noi.
De ce nu se schimbă lucrurile?
Într-o economie de piață bazată pe importuri (cum e cea românească) și comerț de masă (mass-market), este extrem de greu că un atelier floral sau florărie să înceapă să lucreze fără burete floral.
În primul rând pentru că materialele sunt oricum mai scumpe, fiind aproape în totalitate importate. Iar o soluție friendly cu mediul este, de cele mai multe ori, una tare unfriendly cu bugetul. Materialele ecologice, non-toxice, reciclabile sau compostabile, ajung să fie și de 3-4 ori mai scumpe decât cele dăunătoare mediului.
Apoi, sintagma “clientul nostru, stăpânul nostru” încă stă la baza politicii unei afaceri. Și atunci, devine o provocare să convingi un client că e mai bine să comande o lumânare pe care se aplică direct florile, decât una pe care aplici un aranjament în burete. Pentru că una dintre principalele cerințe este ca florile “să reziste cât mai mult”, eventual să le ofere cadou după eveniment, iar buretele este, în multe dintre cazuri, unica sursă de hidratare continuă pentru flori.
Ce se poate face?
Noi, floriștii (cei care chiar vrem):
● Putem recomanda clienților alternative și soluții prietenoase cu mediul, educand piața, atât cât reușim, și explicând de fiecare dată toate cele de mai sus. Este obositor, știu, dar de undeva trebuie să începem;
● Putem începe să fotografiem aranjamente și instalații din flori la care nu s-a folosit burete floral, ci materiale care se pot refolosi (chiar și din plastic fiind, este mult mai bine să refolosești un suport de 30 de ori, decât să arunci burete de 30 de ori)
● Putem experimenta și să învăța să lucrăm cu sârmă și materiale neconvenționale, pentru a găsi soluția cea mai bună de a înlocui buretele floral
● Putem recomanda mereu buchete cu tot cu vază, sau aranjamente create în vase din sticlă/piatră/lemn (nu plastic!) fără burete floral;
● Acolo unde nu se poate altfel, putem folosi burete biodegradabil; Înțeleg pe “pielea” propriului Atelier ce înseamnă să vrei să schimbi un obicei bine înrădăcinat și cum pot scădea vertiginos comenzile din această cauză. Astfel că, acolo unde clienții insistă și țin neapărat, putem ajusta prețul și folosi o varianta mai scumpă dar eco-friendly, prezentând clienților avantajele folosirii buretelui biodegradabil
Clienții (cei care chiar vor):
● Pot cere alternative prietenoase cu mediul, atunci când fac o comandă de flori tăiate, chiar și când este vorba de decorarea unui eveniment privat; Pot cere floristului propuneri de aranjamente create direct în vasul cu apă sau folosind kenzan;
● Pot și ar trebui să ceară flori fără ambalaj din plastic, fără staniol și fără burete floral
● Pot urmări pe Instagram și Facebook postările #nofloralfoam și se pot informa despre circuitul buretelui floral în natură; Tot a;a, pot vedea foarte clar că există buchete, aranjamente și instalații senzaționale făcute fără pic de burete
● Pot învață tehnici și trucuri de îngrijire a florilor (hidratare, tăiere, așezare în vază), în așa fel încât acestea să reziste mai mult fără să fie nevoie de burete floral; Sau pot cere aceste informații direct de la floristul care a creat aranjamentul
MOFT este un Atelier mic și învață în fiecare zi de la cei mai mari, deștepți, inspirați și curajoși decât el. Misiunea personală este să nu mai folosim deloc burete floral și nici alte plastice de unică folosință.
Speranța mea este că, pe viitor, și cei care predau cursuri de design floral să orienteze noile generații de floristi către o abordare responsabilă și sustenabilă. Pentru că, știți voi, altă planețică unde să creștem flori, până rezolva Elon Musk cu Martele, NU avem.