Cred că aveam vreo 14 ani când tata mi-a povestit despre un nene japonez, Masaru Emoto, și cum apa se face urâtă sau frumoasă în funcție de cuvintele pe care “le aude”. Cel puțin asta am priceput eu la vremea aia.
Prin experimentele lui, Emoto a vrut să arate că gândurile și intențiile umane exprimate pot modifica fizic structura moleculară a apei. Mai exact, cristalele de apă au fost modificate pur și simplu prin expunerea la diferite cuvinte, pe anumite perioade de timp.
Procentul de apă din corpul uman variază între 45-75%, media fiind undeva la 60%. Se înțelege, deci, de ce ar fi extrem de relevant în ce fel ar “reacționa” apa la o vorbă bună sau una rea.
Din povestea lui tata, n-am priceput prea mult din concept, implicații, concluzii. În schimb, mi-au rămas în minte, desigur, ca tot omul de 14 ani, pozele. Vă pun aici câteva.
Am iubit întotdeauna fulgii de zăpadă și în mintea mea îi asociam mereu cu oamenii – atât de asemănători dar flagrant diferiți. Așa că, privind la cristalele de apă din studiul lui Emoto, mi s-a întipărit imediat în cap imaginea apei expuse la “te iubesc” sau “te urăsc”.
A fost prima întâlnire cu urmările cuvintelor, a felului în care vorbim celorlalți sau vorbim despre noi. Ce răspundere mare ai atunci când folosești cuvinte, fie că le spui sau le scrii. Și mi s-a părut incredibil, magic, că avem această putere, oricând, la dispoziția noastră. Atunci am aflat că poți să schimbi lumea oricând…prin cuvinte.
Concluziile lui Masaru Emoto au fost combătute, discutate, întoarse pe toate părțile, validate de unii, anulate de alții. Cumva, astăzi, nici nu mai contează dacă am crede sau nu în valoarea științifică a studiului. Contează doar dacă ne dă un pic de gândit, dacă ne pune să căutăm ceva mai multe detalii.
Acum, la o simplă căutare pe Google, avem acces la studii cu rezultate fără echivoc, care arată ce impact mare au asupra corpului cuvintele care ajung la noi. Scrise sau vorbite. Și cum creierul reacționează imediat la ele, schimbă parametrii chimici în tot corpul, oxigenarea sângelui diferă, o serie întreagă de mecanisme sunt ajustate la emoția creată.
Acum câteva zile, eram în avion, și ascultam un interviu cu medicul neurochirurg Vlad Ciurea, care, la un moment dat, a spus atât de simplu și firesc: “O vorbă bună face cât 1000 de medicamente”. Lucru care mi se confirmase deja în multe feluri, de la 14 ani până astăzi. Dar mai ales în ultimii doi ani, de când scriu și știri, deci mii de cuvinte zilnic, mai mult sau mai puțin plăcute.
Mă întreb astăzi ce s-ar schimba în jurul nostru dacă zilnic am face un inventar al vorbelor care ne fac frumoși sau urâți pe dinăuntru: Azi câte cuvinte frumoase am spus? Câte am scris? Câte vorbe la nervi? Câte înjurături? Ce bârfe? Cât bine am pus în cuvinte sau cât rău? De câte ori (mi-)am spus astăzi “te iubesc”? Cât (m-)am criticat? Cât m-am plâns de tot ce nu-mi convine?
Dar de primit, câte am primit și cum mă simt? În corp cum se simte discuția avută cu X? În minte cum se simte mesajul primit de la Y? Îmi doresc sa mai vorbesc cu acest om? Îmi face bine?
Am văzut de foarte multe ori oameni ridicați de la pământ de un simplu cuvânt de încurajare și oameni dărâmați după ce au fost umiliți sau agresați verbal. Fie și doar atât, fie și fără Masaru Emoto, îmi este suficient ca să bag la cap că grija pentru cuvinte este grijă pentru sănătate. A noastră și a tuturor celor cu care avem de-a face.
Fiți fulgi frumoși și ajutați-i și pe cei din jurul vostru să fie! Folosiți cuvintele, cât mai mult, spre bine. Scrieți ce vă place, este terapeutic! Faceți liste cu ce vă doriți, cu cine vreți să fiți, cum arată fericirea pentru voi, cum arată iubirea, cum arată o zi perfectă. Trimiteți un mesaj de încurajare, niște urări, niște mulțumiri sincere. Durează câteva secunde și contează, uneori, ani de zile, pentru cel care le primește.
Când punem cuvintele în slujba noastră și a celor dragi, sigur am tratat deja profilactic multe inimi și creiere 🙂
Fiți bine, faceți bine,
Mia
P.S. Las aici și un videoclip al lui Emeli Sande care îmi place foarte mult și ilustrează exact ce am scris mai sus. Pacea și conflictul pot începe și se pot termina, oricând, prin simple cuvinte.
P.P.S. Ăsta este un clip cu un tip care a făcut acasă “the rice experiment” al lui Masaru Emoto și arată borcanele expuse la love, hate și ignore :))