Ce se întâmplă cu mâncarea rămasă după o petrecere cu mulți invitați?
Răspunsul corect este: ce vreți voi!
Poate ați auzit, poate nu…
Legislația în materie de siguranță în alimentație interzice restaurantelor să doneze mâncarea rămasă, fără o autorizație specială eliberată în acest sens. Autorizație care se obține destul de greu și care oricum funcționează doar în cazul anumitor beneficiari. Beneficiarii trebuie să supună respectivele alimente unui proces de sterilizare specific, înainte că acestea să poată fi consumate.
Astfel, că proprietar de restaurant sau salon de evenimente este aproape imposibil să donezi mâncarea către case de bătrâni, adăposturi sociale, cantine sociale sau chiar ferme, fără să te afunzi în hartogaraie și birocrație. În consecință, tone de mâncare ajung la gropile de gunoi din țară, în fiecare an.
De aceea, varianta care ajută pe toată lumea, și ajută și mediul, este varianta în care VOI decideți ce faceți cu mâncarea rămasă după petrecerea nunții. Pentru că ați cumpărat-o deja. Vă aparține!
Având în vedere că mirii achita meniuri întregi din care rămân, deseori, farfurii neatinse cu mâncare foarte bună, ar fi păcat să nu se bucure cineva de respectivele alimente:
- Puteți stabili încă de la început, să vi se împacheteze toată mâncarea rămasă după nuntă(porții neatinse).
Mai mult, dacă aveți părinți, bunici, rude care au gospodării cu animale, puteți cere chiar și resturile la pachet.
Treaba cu “îmi este jenă să cer mâncarea la pachet” ar trebui depășită repede. Cu atât mai mult cu cât proprietarii de localuri se bucură să scape atât de ușor de ea și să plătească mai puține taxe de colectare a deșeurilor.
- Încurajați-vă invitații să ceară la pachet mâncarea sau tortul. Va spun sincer că la foarte puține nunți am mai putut să gust din tort. Pentru că pur și simplu erau atât de multe bunătăți încât până să se taie tortul eram deja sătulă. Dar ia ghiciți cine se gândea obsesiv la ACEL tort a doua zi ?!
La foarte multe nunți cantitatea de mâncare din fiecare fel este prea mare. Drept pentru care friptura și tortul aproape că rămân neatinse. Dacă tot sunt delicioase preparatele și le-ați ales chiar pentru invitații voștri, de ce să nu se bucure de ele a doua zi? Nu-i păcat să se arunce la gunoi sau să le indese în sacoșă angajații restaurantului ? ( hai să nu ne prefacem că asta nu se întâmplă)
- Dacă nu aveți ce să faceți cu mâncarea primită la pachet( porții neatinse), o puteți dona către adăposturi sociale ( în București sunt vreo 7), centre de zi, cantine sociale sau chiar ONG-uri care dețin centre pentru copii sau vârstnici. Am primit, în ultimii ani, mesaje în care mi se cereau recomandări în sensul ăsta. Din informații recente, știu că cei de la O masă Caldă (omasacalda.ro.) aveau o aplicație pentru donarea mâncării rămase – Sharefood. Vă puteți adresa lor. Important este să găsiți beneficiarii pentru donație înainte de eveniment, ca mâncarea să plece spre aceștia chiar după încheierea petrecerii, cel târziu a doua zi.
- Dacă nu aveți rude sau prieteni cu animale în ograda, puteți duce resturile la ferme sau microferme. De asemenea, adăposturile de căței cred că ar primi bucuroase donații de mâncare. Detalii privind reglementările legislative ar trebui să primiți de la cei cu care luați legătura.
Problema cu risipă de mâncare este una extinsă și preocupă multe organizații internaționale.
În străinătate există deja campanii de reutilizare a resturilor alimentare, aplicații de unde poți să îți comanzi mâncare la preț redus din stocul rămas restaurantelor, bănci de alimente care colectează, stochează apoi distribuie mâncarea bună de consum, și multe alte variante de a reduce cantitatea îngrijorătoare de mâncare aruncată.
La noi prima problema este legislația, iar a doua este mentalitatea de tipul “ îmi este rușine să iau la pachet mâncarea plătită de mine”. Cu bani grei, aș adaugă eu, când vine vorba de evenimente cu sute de invitați.
Oameni faini, faceți cumva și bucurați niște suflete cu tot ce va rămâne după nuntă sau botez. Este mult loc de făcut bine. Trebuie doar să vrem.
Fiți bine, faceți bine!
Mia
P.S. – Valabil și pentru fructele rămase, care se pot dona mult mai ușor. Și pentru dulciurile de la candy bar (acolo unde este cazul)