Scriu, prin cuvinte, de 17 ani. Scriu, prin flori, de vreo 10. Și încă îmi iau entuziasmul din descoperirea că zece scriitori vor transpune aceeași întâmplare în zece povești diferite. La fel cum o sută de floriști vor transforma aceleași flori într-o sută de aranjamente diferite.
În toate meseriile care au de-a face cu creația, fie că lucrezi în bucătărie, în marketing, ești programator, scriitor, pictor, sau arhitect, iese la iveală caracterul nostru unic. Faptul că un om nu poate fi înlocuit cu altul, așa cum ni se spune de multe ori.
Atunci când compui (povești, mâncăruri, piese muzicale, piese vestimentare), chiar de ți s-au dat aceleași ingrediente ca și celorlalți, esența a cine ești va face diferența în produsul final livrat de tine. Toți suntem de neînlocuit.
Toți venim cu o piesă din puzzle într-o formă pe care n-o mai are nimeni. Toți venim cu o setare altfel, cu un pitic sau mai mulți pe creier, cu o țăcăneală faină, cumul de calități și defecte care se amestecă exact ca vopselurile și dau, la final, o culoare unică.
Am citit sute de cărți. Am scris mii de pagini, parte ca jurnalist, parte ca scriitor amator sau om care și-a găsit o terapie alternativă. Și în toți anii, toate foile, toate articolele, am căutat să-mi confirm mie, dar să arăt și altora, ce am scris mai sus.
Că suntem făcuți din firi atât de particulare, țesute prin milioane de experiențe, și degeaba căutăm să ne simțim speciali, inediți, altfel decât turma. Degeaba ne dăm peste cap să demonstrăm, să primim validare, aplauze, să fim văzuți. Noi suntem deja autentici, suntem the real deal, suntem deja ALTFEL. Dacă doar ne-am lăsa în pace, să fim.
Probabil tot aici stă și motivul pentru care opun rezistență lucrurilor făcute în serie. Șabloanelor, etichetelor, one-size-fits-all-urilor. Și atât la Moft, cât și ca jurnalist, comunicator, scriitor, project manager sau organizator de evenimente, am căutat să lucrez personalizat, pe talia omului, pe inima lui, pe mintea fiecăruia, și pe suflet, acolo unde a fost deschidere pentru asta.
Locul acesta nu-i un CV despre experiența mea profesională. Este un CV despre răzvrătire, despre încăpățânarea de a ajunge să dau mâna cu cine sunt cu adevărat, despre sărit fără plasă de siguranță, despre căzături epocale și ridicat din mlaștini unde m-am vârât singură.
Este despre super-puterea și super-slăbiciunea de a vrea să iubești oamenii în ciuda vremurilor. Despre descoperiri și auto-descoperire. Despre cum m-am băgat singură la terapie și apoi mi-am trimis și toți oamenii dragi. Despre cât de puternică am părut mereu din afară și cât de impostoare m-am simțit vreo 30 de ani.
Este un CV în care efortul pe care l-am susținut în ultimii 15 ani, în câmpul muncii, potențează numai drumul care nu se termină vreodată: cel spre cunoașterea de sine.
Știți că în lumea vânzărilor pe internet (comerț, social media, blogging, streaming etc), unul dintre cei mai importanți indicatori de performanță este numărul de UNICI. De vizitatori unici. Mie mi s-a părut tot timpul funny să aud despre “unici”. Pentru că asta și suntem. Aproape 8 miliarde de unici, care caută să fie “la fel de extraordinari ca restul lumii”.
Tot aici stă dorința de a exista acest site.
Este o linie care subliniază cu roșu mesajul meu simplu – “nu există altcineva ca tine!”. Acasă, la job, în relații, în vacanțe, la volan sau în vârf de munte. Este încercarea de a cunoaște, împreună cu tine, cât mai mulți autentici, cât mai mulți creatori conștienți, cât mai mulți doritori de a rămâne ei înșiși. Cât mai mulți unici.
Asa că, bună,
Eu sunt Mia! Mă bucur că ești aici.
Vrei să fim prieteni?