Nu-mi stă în fire să împărtășesc amănunte personale, dar este un subiect despre care eu am căutat informații și m-a ajutat mult că am găsit păreri reale și detaliate ale unor omuleți care țineau tratamentul.
Scriu pentru că știu că multe fete caută informații despre Roaccutane, și umblă pe net multe mituri nebune și întunecate despre acest tratament. Și, deși primul sfat pe care mi l-a dat dermatologul a fost “nu citi pe internet”, bineînțeles că exact asta am făcut.
Am trecut prin toate stările de supărare posibile, acum câteva veri, după ce mi-au apărut niște buboaie nesuferite pe față. Nu exagerez dar nu le pot numi altfel. Mă umplusem de pustule, inflamate și dureroase, de culoare vineție, de care n-am reușit să scap cu niciun tratament cosmetic. Ba chiar mi se părea că problema se agravează în loc să se amelioreze. Mă durea fața și în somn, devenisem extrem de Grinch și nervoasă. Iar dacă trebuia să ies în oraș, plecam în pragul lacrimilor, pentru că nici măcar sub un strat gros de fond de ten nu le puteam ascunde…ați înțeles ideea.
Cosmeticiana și prietenă mea, Carmen Alexandrini, care este o super tipă cu o super experiență în spate, și pe care o iubesc pentru că îmi îngrijește fața și mă răsfață, mi-a zis clar și categoric că oprim ședințele până îmi fac programare la dermatolog. Ceea ce m-a amărât și mai tare, pentru că nu cred în pastile și aveam o mare problemă de încredere vis-a-vis de doctorii dermatologi. Trăiam cu impresia că oriunde m-aș duce, mi se vor da niște creme și niște pastile scumpe, fără să mi se facă vreo analiză și că voi fi cobaiul unui doctor până va nimeri o rețetă care să funcționeze. Iar toată distracția se va întâmpla pe timpul, banii și nervii mei.
Lucru important de știut: eu nu avusesem acnee în adolescență, în sensul de afecțiune a pielii care persistă în timp și care aduce a infecție gravă. Aia care te ține în casă și te face să plângi și să eviți oamenii. Avusesem, de-a lungul anilor, doar scurte episoade în care tenul îmi era încărcat (am avut mereu un ten gras), și observasem în ultimii ani că asta mi se întâmplă îndeosebi când mă întorceam din vacanțe. Bănuiam eu, din cauza poluării din Bucureșți. Dar după câteva ședințe la cosmetică, reveneam la un ten curat, fără probleme.
Până la urmă n-am avut încotro și am ajuns la un doctor recomandat de Carmen. Văzuse rezultate incredibile ale unui tratament prescris de el, pe tenul unei alte prietene, și m-a convins să-mi fac programare. Mi-era clar de la început că se va face voia ei, pentru că știe să oblige frumos.
Am ajuns la Dr. Hatami Afshin care s-a uitat un pic la mine, a zâmbit candid, și mi-a spus “Da. Bine. O să îți facem tenul “fund de bebeluș.”
Hai gata, nu râdeți! Chiar asta este expresia lui, “fund de bebeluș”. Și sorry, NOT sorry, dar mie mi-a sunat perfect la momentul respectiv. Azi nici că-mi sună mai puțin bine, mai ales că am tenul impecabil deja de trei ani.
Dar nu m-a convins cu asta. Nope! Pentru că mulți doctori dermatologi promit super rezultate, fără să aibă vreo baza reală. Iar eu oricum aveam trust issues. M-a convins cu fotografiile înregistrate de-a lungul anilor, cu sute de pacienți care au venit la sute de controale. Și mi-a arătat, la fiecare, un timeline al evoluției tratamentului. Imagini clare before & after, cu fiecare control la care veneau. Am tăcut, am încuviințat în gând și mi-am zis că batem palma.
Mi-a scris ce analize trebuie să fac înainte, mi-a spus ce tratament are în gând, și m-a pus să promit două lucruri.
- Că nu voi rămâne însărcinată în următorul an de zile. Și chiar am semnat pentru asta.
- Și că nu voi citi pe net despre Roaccutane și nu voi citi nici prospectul. ( m-am confesat deja că am încălcat promisiunea asta)
Regulile cu care vine la pachet acest tratament sunt:
– potrivirea dozei în funcție de greutatea pe care o aveți; Câte pastile va recomandă doctorul și atât! NU LUAȚI tratament pe auzite sau citind de pe net!
– scoaterea unor alimente și băuturi din meniul zilnic; Vă spune doctorul ce anume, nu alegeți voi pe auzite! Partea foarte bună este că pe mine m-a și disciplinat tratamentul asta, pentru că mă obligă să mănânc de 3 ori pe zi și să beau apă. În primele 2 luni chiar am slăbit, fără să vreau și fără să scad din cantitatea de mâncare.
– Nu umblați cu mâinile pe față ! Da, știu vorba “those who can’t do, teach”. Eu mi-am chinuit față vreo 2 luni până să ajung să mă abțin, dar credeți-mă că am făcut numai rău în acea perioadă. Acneea se poate extinde pe gât, pe spate, pentru că nu faceți altceva decât să plimbați infecția dintr-o parte în altă.
– strugurelul de buze va deveni The Holy Bible al zilelor voastre; O să aveți mereu minim două la voi, în caz că unul se termină. Buzele se crapă non-stop, uneori până la sânge, deci cumpărați balsam de buze de calitate
– crema hidratantă va deveni The Holy Spirit în îngrijirea zilnică; Eu n-am avut mari probleme cu pielea (în sensul că nu mi s-a crăpat), dar era evident mai uscată decât înainte. Suprapus peste faptul că venise iarna și oricum sufeream de deshidratare.
– NU stați în soare direct; Eu am dat de soare chiar în primele zile de tratament, pentru că s-a nimerit să plec în Portugalia chiar după ce l-am început și a fost rost de plajă. Dar dacă folosiți crema hidratantă cu SPF minim 30 + Fond de ten dermato-cosmetic cu SPF + pălărie, nu veți avea probleme. Eu cel puțin n-am avut
– porniți la drum cu mindset pozitiv și aveți un pic de răbdare. Stresul este un factor negru în orice tratament și în special când vine vorba despre piele și păr. Dacă aveți o perioada bună, sunteți happy și aveți energie, tratamentul și regulile astea va vor scapă de acnee. Eu am crezut în asta cu tărie, și pentru mine a funcționat.
– mergeți la control periodic, exact cum vă indică Doctorul; Acesta trebuie să urmărească evoluția tratamentului și să ajusteze doză în consecință.
Un mic recap:
Am început tratamentul pe 1 Octombrie 2018 și l-am terminat în Decembrie 2019.
Am început cu 3 capsule pe zi și-am terminat schemă de tratament cu o capsulă la 10 zile.
Cam la un an după ce începusem, am putut să-mi dau seama că a funcționat, fiind deja pe o doză foarte foarte mică. Singura mea frică era să nu reapară acneea la ceva timp după oprirea tratamentului. Și sunt extrem de fericită să atest că nu s-a întâmplat. Ba chiar, în ultimii ani, mi-au scris foarte multe persoane și mi-au cerut poze, după ce am povestit despre experiența asta, și le-am trimis “dovezi”. Mulți omuleți și-au făcut programare la doctor și au scăpat și ei, între timp, de acnee.
Nu mai am probleme cu tenul. Am fața foarte curată, chiar mai curată decât înainte de acnee. În afara buzelor foarte crăpate, eu n-am avut de-a face cu alte efecte secundare. Dimpotrivă, tratamentul m-a ajutat, pe perioada cât l-am luat, și cu problema părului gras. Practic efectul secundar mie mi-a făcut bine. Eram tare happy să nu mă mai spăl pe cap zilnic și să nu-mi mai țin părul strâns 90% din timp.
Chiar și așa, INSIST să nu luați niciun tratament fără să va faceți analize și fără supraveghere medicală. Cu atât mai puțin un tratament așa puternic, care va poate dăuna mai târziu, dacă este luat după ureche.
Indiferent cât de mulțumită sunt și cât simplu a fost pentru mine, va rog mult să nu începeți să luați Roaccutane dacă nu vi l-a recomandat doctorul dermatolog și dacă nu aveți încredere în această soluție. Am avut și prietene care nu l-au luat, deși le-a fost recomandat de către doctor, pentru că pur și simplu nu au crezut în el. Și au început să citească și multe tâmpenii pe internet, lucru care în mod cert nu te ajută să crezi în rezultate.
Ca în tot ceea ce facem, o foarte mare pondere o are mindset-ul. Dacă eșți sigură pe tine, încrezătoare și crezi că îți va fi bine, deja ți-ai sporit șansele cu 50%. Dacă te îndoieșți și crezi numai în efecte adverse distrugătoare, ți-au scăzut șansele cu 50%. Mintea noastră poate face minuni, sau poate face ravagii. Dacă nu sunteți setate mental spre rezultate pozitive, nu începeți un tratament în care nu credeți.
Pe lângă Roaccutane, am luat și Silimarina ca să îmi protejez ficatul. Și am avut un regim alimentar potrivit tratamentului. Câteva exemple:
● Nu am băut vin roșu un an de zile cât a ținut tratamentul – tristă renunțare, pentru că era preferatul meu :)))
● N-am băut mai mult de o cafea pe zi și n-am băut cafea chiar zilnic
● Am evitat carnea de porc, de vită și de pui, cât de mult s-a putut; Am ales peștele, carnea de curcan, carnea de oaie, fructele de mare, când le-am avut că alternative
● Am evitat zahărul. N-a fost deloc ușor, pentru a este peste tot și mai și iubesc prăjiturile :))) Dar nu mi-am mai pus zahăr în ceai și cafea, am evitat dulciurile din comerț, iar dacă mâncam desert, încercam doar să gust, nu să înfulec. Și alegeam mierea ca substitut, acolo unde se potrivea
● M-am străduit să fac sport în mod regulat. Pentru starea generală – un tonus bun vine ca un as din mânecă atunci când ținem un tratament
● Am încercat să beau mai multă apă. Nu-mi ieșea mereu dar era oricum un progres sesizabil
● De evitat neapărat băuturile tari și în exces. E ok un pahar alb de vin, la masă sau un cocktail pe plajă. Dar dacă mergeam la vreo petrecerea și beam un pic mai mult, îmi era aproape de fiecare dată rău. La fel și cu celelalte alimente de care am scris mai sus.
Cine se gândește că am ținut regim drastic, a înțeles greșit. Doar am încercat să corectez mici parametri în alimentație, cât să fiu în acord cu felul în care Roaccutane lucrează pe interior. Nu este un tratament lejer, ci te obligă la o anumită disciplină. Care mie mi-a prins bine, pentru că m-a obișnuit să mănânc de 3 ori pe zi, să mănânc cât mai curat posibil, să fac mișcare și să mă hidratez. Pe lângă asta, m-a obișnuit cu cremele hidratante și toate răsfățurile bune pentru piele.
Și dacă tot am ajuns la creme, am folosit și recomand:
Pentru față – Avene SPF 20 Hydrance Optimale , Aslavital Crema Hidratantă Antipoluare SPF 10
Pentru Buze – Balsam Avene Cold Cream și Uriage Eau Thermale
Pentru corp – L’Occitane Terre De Lumière Beautifying Body Lotion
Fond de ten – Vichy Dermablend 3D Correction SPF 25 (pe care îl folosesc și astăzi)
Crema protecție solară SPF 50 – Avene
Demachiant – Bioderma Sensibio Apă Micelara
Practic a trebuit să aleg produse cu factor de protecție și să-mi feresc fața de soare. Lucru pe care continui să îl fac.
Sunt puțin pisăloagă, așa că mai insist și pe final: NU începeți tratamentul fără supraveghere medicală! Ceea ce mi se potrivește mie, poate să nu funcționeze în alte cazuri. Astfel că rezultele mele pot fi irelevante pentru cineva cu alt tip de acnee, alt stil de viață, alt metabolism sau probleme medicale.
De asemenea, dacă nu va doriți să luați pastile și aveți o formă mai “ușoară” de acnee, puteți încerca să respectați regulile de mai sus și veți vedea că există o ameliorare chiar și fără tratament medicamentos.
Fiți bine, faceți bine,
Mia